Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Kochani pomóżcie. Mam działkę przechodzi mi przez nią gazociąg i pytanie czy mogę starać się o odszkodowanie jak tak to co mam pisać i gdzie
Liczba postów: 24
Reputacja:
0
Gazociąg już tam był jak ją kupowaliście?
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Podejrzewam, że na własny koszt będziecie musieli przełożyć gazociąg.
Liczba postów: 4
Reputacja:
0
Występuje się do zakładu gazowniczego o wydanie warunków na przebudowę gazociągu, ze względu na kolizję z planowana budowa. Koszty ponosi Inwestor.No chyba, że gazowania się nie zgodzi to wtedy lipa.
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Hmmm może najpierw zapytamy co to za gazociąg. Jeśli niskie ciśnienie to powiedzmy że za kilkadziesiąt tysięcy coś z tym zrobią. Jeśli główna magistrala wysokiego ciśnienia....lub przynajmniej średniego.... wątpię że ktokolwiek się na to zgodzi.
Liczba postów: 219
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Raczej bez szans na odszkodowanie. Zwykle takie działki są na tyle duże, że jest miejsce na odsunięcie się od rury i budowę domu, przynajmniej u nas tak było - działki po 8-12arów, a te z gazem powyżej 20 miały.
Liczba postów: 11
Reputacja:
0
Jak jest to średniego ciśnienia to można się budować 1,5 m od niego. Na odszkodowanie nie można liczyć skoro kupując działkę gazociąg już był i było to na mapach itp.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
O odszkodowanie tylko od sprzedającego jeśli ukrył ten fakt, od właściciela gazociągu nie. Możesz jedynie ustalić służebność. W zależności jaka jest działka i jak biegnie rura, możesz sie starać o zmniejszenie strefy ochronnej. Jak chcesz wiedzieć jak, napisz na prv. Jestem po otrzymaniu zgody kilka m-czy temu .